Rumová bábovka
Ingredience
4 vejce, špetka soli, 250 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 250 ml oleje, 100 ml rumu, 1 lžička strouhané citronové kůry, 440 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vrchovatá lžíce kakaa
máslo na vymazání a kokos na vysypání formy
Postup
Oddělíme bílky a žloutky.
K bílkům přidáme špetku soli a menší polovinu z uvedeného množství cukru. Ušleháme pevný sníh.
Ke žloutkům přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru a ušleháme hustou světlou pěnu.
Do žloutkové pěny vmícháme mléko, olej a rum.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a krátce zašleháme.
Větší část těsta nalejeme do formy vymazané máslem a vysypané kokosem.
Do zbytku těsta vmícháme kakao a dolejeme ho do formy.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 60-70 minut.
Po upečení necháme bábovku ve formě 10-15 minut odpočinout, pak opatrně vyklopíme.
Těsta je hodně, potřebuje větší formu (nebo dvě malé).
Přidáno: 12.10.2019