Tečkovaný chlebíček
Ingredience
6 bílků (to je cca 180 g), špetka soli, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 135 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička citronové šťávy, kůra z půlky citronu, 3 lžíce nemletého máku, hrstka sušených meruněk a brusinek, 1 lžíce hrubé mouky
Postup
Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh. Během šlehání postupně přidáváme oba cukry, nakonec krátce zašleháme citronovou šťávu.
Vařečkou do pěny zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mákem a nastrouhanou citronovou kůrou. Nakonec přimícháme sušené ovoce obalené hrubou moukou.
Na dno chlebíčové formy vložíme papír na pečení a těsto do ní opatrně rozetřeme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40-45 minut (zkusíme špejlí).
Upečený chlebíček necháme ve formě chvíli odpočinout a vyklopíme. Pokud boky drží na stěnách formy, opatrně je oddělíme nožem.
Vychladlý chlebíček pocukrujeme moučkovým cukrem, nebo polijeme bílou polevou (čokoládovou nebo citronovou) a ozdobíme zrníčky máku.
Na tuk jsem nezapomněla, opravdu do těsta nepatří.
zdroj: časopis Knihovnička Recepty
Přidáno: 10.7.2014