Tvarohová štola

Ingredience

370 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1,5 prášku do pečiva, 150 g másla nebo hery, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 lžíce rumu, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, hrst kandovaného nebo sušeného ovoce (větší kousky posekat)
na povrch: kousek másla, moučkový cukr

Postup

Na vále promícháme mouku s práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Uprostřed vyhloubíme důlek. Kolem něho rovnoměrně rozmístíme kousky tvarohu a změklého tuku. Do důlku rozklepneme vejce a přidáme lžíci rumu. Rukama zpracujeme vláčné těsto. Do těsta zapracujeme ořechy, rozinky a ovoce. Rozválíme na obdélník o něco menší než plech. Pomyslně rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu. Štolu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C. Pečeme dorůžova asi 40 - 45 minut. Pokud je štola na povrchu nahnědlá a uvnitř ještě syrová, přikryjeme ji alobalem. Jestli je upečená, zjistíme špejlí. Horkou hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tvarohová štola
Tvarohová štola

zdroj: internet

Přidáno: 14.10.2007