Tvarohová štola s marcipánem
Ingredience
400 g hladké mouky, 1 lžička sody, špetka soli, 1 lžička koření na štolu (není nutné, ale krásně ji provoní), kůra z 1 citronu, 250 g tvarohu, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru, 120 g másla, krupice, 100 g celých oloupaných mandlí, 100 g kandovaného ovoce, 40 g čokoládových peciček, 250-300 g marcipánu
rozpuštěné máslo na potření, moučkový cukr na posypání
Postup
Do mísy dáme tvaroh, rum, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Umícháme dohladka.
Přidáme mouku smíchanou se solí, sodou a kořením a promícháme. Vyklopíme na vál a rukama vypracujeme. Pak do těsta zapracujeme mandle, kandované ovoce a čokoládové pecky.
Těsto rozválíme na obdélník a položíme na něj váleček z marcipánu. Váleček překryjeme napřed z jedné strany, pak ze druhé a štolu přeneseme na plech s papírem na pečení.
Potřeme ji rozpuštěným máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C. Upečeme dozlatova (můžeme zkusit špejlí).
Ihned po vytažení z trouby štolu vydatně potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Přidáno: 21.11.2014