Biskupský beránek
Ingredience
4 vejce, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, po hrstce rozinek, sušených brusinek, posekaných ořechů a čokoládových pecek (celkem asi jedna kompotová miska)
sádlo nebo máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání
Postup
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Žloutky šleháme s cukrem až hmota výrazně zesvětlá a nabude na objemu. Pak vešleháme rozpuštěné vychladlé máslo a krátce zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Vařečkou zlehka vmícháme po částech sníh z bílků a nakonec přimícháme rozinky, brusinky, ořechy a čokoládu.
Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova ( 45-50 minut, zkoušíme špejlí).
Upečeného beránka necháme 10-15 minut odpočinout ve formě, pak opatrně vyklopíme.
Vychladlého můžeme potřít polevou nebo jen pocukrovat.







Přidáno: 3.4.2015