Biskupský beránek

Ingredience

4 vejce, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, po hrstce rozinek, sušených brusinek, posekaných ořechů a čokoládových pecek (celkem asi jedna kompotová miska)
sádlo nebo máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání

Postup

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

Žloutky šleháme s cukrem až hmota výrazně zesvětlá a nabude na objemu. Pak vešleháme rozpuštěné vychladlé máslo a krátce zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Vařečkou zlehka vmícháme po částech sníh z bílků a nakonec přimícháme rozinky, brusinky, ořechy a čokoládu.

Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova ( 45-50 minut, zkoušíme špejlí).

Upečeného beránka necháme 10-15 minut odpočinout ve formě, pak opatrně vyklopíme.

Vychladlého můžeme potřít polevou nebo jen pocukrovat.

Biskupský beránek
Biskupský beránek
Biskupský beránek
Biskupský beránek
Biskupský beránek
Biskupský beránek
Biskupský beránek

Přidáno: 3.4.2015