Kynutý beránek

Ingredience

250 g polohrubé mouky, špetka soli, 60 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 30 g másla, 150 ml mléka, 2 žloutky, 20 g čerstvého droždí, 1 lžička citronové kůry

Postup

Mléko lehce ohřejeme, máslo necháme rozpustit.

Do teplého mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme kvasnice, necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme mouku se solí, citronovou kůrou a zbytkem cukru. Přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a kvásek. Dobře promícháme a vařečkou zpracováváme tak dlouho, až se začnou na povrchu těsta tvořit malé puchýřky.

Pak těsto lehce poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 50 minut kynout.

Zatím vymažeme formu (jednu větší nebo dvě malé) důkladně máslem (vysypávat moukou není třeba).

Nakynuté těsto (je poměrně řídké) přemístíme do formy (případně rozdělíme do dvou menších), přiklopíme druhou částí formy (také vymazanou) a necháme dalších 15-20 minut kynout.

Mezitím zahřejeme troubu na 180-190°C. Formu (fromy) položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut (podle velikosti).

Vychladlého beránka pocukrujeme.

Kynutý beránek
Kynutý beránek
Kynutý beránek
Kynutý beránek
Kynutý beránek

Přidáno: 17.4.2014