Sněhový beránek

Ingredience

1 upečený a vychladlý beránek podle libovolného receptu
sníh: na 1 bílek 60 g krystalového cukru a malá špetka soli

Postup

Připravíme si hrnec na bílky a větší hrnec na vodu. Vodu ohřejeme tak, aby byla horká, ale nesmí se vařit, aby se bílky nesrazily. Mezitím krátce zašleháme do bílků sůl a poté opět krátce zašleháme cukr. Pak vložíme hrnec s bílky do horké vodní lázně a ručním elektrickým šlehačem pomalu šleháme na nejnižší rychlost, aby se bílky stačily během šlehání prohřát. Sníh je hotový, když je lesklý a hodně hustý (tvoří se na něm při šlehání špičky).
Hotový sníh necháme trochu vychladnout za občasného míchání, pak naplníme plátěný pytlík s ozdobnou špičkou a nastříkáme na beránka kožíšek. Nalepíme oči a čumáček z rozinek. Nazdobeného beránka vložíme opatrně do trouby, zapneme na velmi slabo (50 - 100°C) a usušíme.
Na tohoto beránka (ze 400 g mouky) je potřeba sníh z 3 - 4 vajec.
Pokud nám zbude sníh, zamícháme do něho trochu kokosu nebo mletých ořechů, nastříkáme (nebo dáme lžičkou) na plech hromádky a usušíme pusinky v mírně vyhřáté troubě.

Sněhový beránek
Sněhový beránek

zdroj: Alena Drncová - Perníčky, dorty, zákusky

Přidáno: 5.4.2007