Bramborové placky

Ingredience

1 kg uvařených oloupaných brambor, cca 300 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce
na potření: kousek sádla nebo másla, povidla

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme je najemno.

Osolíme, posypeme moukou, přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto.

Na pomoučeném vále těsto rozválíme natenko (zpracováváme po půlkách) a vykrájíme kolečka.

Klademe je na rozpálenou suchou pánev nebo na dno litinového hrnce a opečeme z obou stran, až se dělají tmavé puchýřky.

Ještě horké potíráme z obou stran rozpuštěným sádlem nebo máslem.

Můžeme podávat teplé i studené, potřené povidly.

Pozor, bramborové těsto při delším stání měkne a řídne, proto je třeba s ním pracovat rychle a nenechávat zbytečně dlouho stát.

Bramborové placky
Bramborové placky
Bramborové placky
Bramborové placky

Přidáno: 18.5.2013