Bramborové placky
Ingredience
1 kg uvařených oloupaných brambor, cca 300 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce
na potření: kousek sádla nebo másla, povidla
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme je najemno.
Osolíme, posypeme moukou, přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme natenko (zpracováváme po půlkách) a vykrájíme kolečka.
Klademe je na rozpálenou suchou pánev nebo na dno litinového hrnce a opečeme z obou stran, až se dělají tmavé puchýřky.
Ještě horké potíráme z obou stran rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Můžeme podávat teplé i studené, potřené povidly.
Pozor, bramborové těsto při delším stání měkne a řídne, proto je třeba s ním pracovat rychle a nenechávat zbytečně dlouho stát.
Přidáno: 18.5.2013