Čočka nakyselo s kváskem

Ingredience

300 g čočky, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 2 cibule, 1 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 3 stroužky česneku, 3 plné lžíce aktivního chlebového kvásku, 1-2 lžíce octa

Postup

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme přes noc nabobtnat.

Ráno přidáme bobkové listy, nové koření a uvaříme doměkka.

Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli.

Až je čočka měkká, vytáhneme z hrnce koření. K čočce přidáme osmaženou cibuli i se sádlem, majoránku, ocet, osolíme, opepříme.

Kvásek rozmícháme s trochou vody na hladkou řídkou kašičku a přilijeme do hrnce s čočkou.

Promícháme a necháme 2-3 minuty povařit do zhoustnutí.

Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem, solí a octem.

Podáváme s vejcem nebo klobásou, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.

K tomuto receptu mě inspirovala Kvásková kuchařka Jany Berkové.

Přidáno: 1.1.2016