Čočka nakyselo s kváskem
Ingredience
300 g čočky, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 2 cibule, 1 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 3 stroužky česneku, 3 plné lžíce aktivního chlebového kvásku, 1-2 lžíce octa
Postup
Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme čistou vodou a necháme přes noc nabobtnat.
Ráno přidáme bobkové listy, nové koření a uvaříme doměkka.
Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli.
Až je čočka měkká, vytáhneme z hrnce koření. K čočce přidáme osmaženou cibuli i se sádlem, majoránku, ocet, osolíme, opepříme.
Kvásek rozmícháme s trochou vody na hladkou řídkou kašičku a přilijeme do hrnce s čočkou.
Promícháme a necháme 2-3 minuty povařit do zhoustnutí.
Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem, solí a octem.
Podáváme s vejcem nebo klobásou, čerstvým chlebem a kyselými okurkami.
K tomuto receptu mě inspirovala Kvásková kuchařka Jany Berkové.
Přidáno: 1.1.2016