Cuketa jako lasagne
Ingredience
2 střední cukety, 5 lžic másla, 2 lžíce hladké mouky, 300-400 ml mléka, 2 vejce, 100 g eidamu, 300 g blaťáckého zlata, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
omáčka: 150 g zakysané smetany, 150 g kečupu, pár najemno posekaných lístků bazalky, 1 rozmačkaný stroužek česneku
Postup
Jednou lžící másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme.
Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.
Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm.
Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.
Dáme do vyhřáté trouby zapéct dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).
Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet (čím chladnější, tím lépe se krájí).
Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Přidáno: 19.8.2010