Cuketa jako lasagne

Ingredience

2 střední cukety, 5 lžic másla, 2 lžíce hladké mouky, 300-400 ml mléka, 2 vejce, 100 g eidamu, 300 g blaťáckého zlata, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
omáčka: 150 g zakysané smetany, 150 g kečupu, pár najemno posekaných lístků bazalky, 1 rozmačkaný stroužek česneku

Postup

Jednou lžící másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme.

Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.

Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm.

Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.

Dáme do vyhřáté trouby zapéct dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).

Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet (čím chladnější, tím lépe se krájí).

Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.

Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne
Cuketa jako lasagne

Přidáno: 19.8.2010