Dýňové pyré s quinoou
Ingredience
1 středně velká dýně hokaido, 2-3 větvičky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml quinoy, 200 ml vody, sůl, drcená chilli paprička, 2-3 lžíce dýňového oleje
Postup
Dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme měkkého vnitřku se semeny. Pak ji rozkrájíme na větší kostky.
Kousky dýně nasypeme do misky. Rozmarýn nastříháme nadrobno a přidáme k dýni. Všechno osolíme, přidáme trochu chilli papričky, olivový olej a promícháme.
Obsah misky vysypeme na plech s papírem na pečení, vložíme ho do trouby vyhřáté na 220°C a dýni upečeme doměkka (asi 30 minut).
Quinou propláchneme na sítku, nasypeme do hrnce, zalejeme vodou a necháme 15 minut stát. Pak přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Odstavíme z plotny a necháme stát i s pokličkou, než se všechna voda vsákne (10-15 minut).
Upečenou dýni přemístíme do misky a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory ji rozmačkáme na kaši (když v ní zůstanou malé kousky, nevadí).
Do kaše vmícháme uvařenou quinou. Zamícháme do ní i dýňový olej a podle chuti dosolíme.
Podáváme s vařeným vejcem nebo kouskem čerstvého kozího sýra.
Přidáno: 29.8.2018