Hlívový guláš s paprikou

Ingredience

800 g hlívy ústřičné, 4 cibule, trochu oleje, sůl, mletý pepř, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička drceného kmínu, mleté chilli papričky podle chuti (není nutné), 2 lžičky sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 3-4 lžíce celozrnné špaldové mouky, 1 lžíce másla

Postup

Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Hlívu očistíme a pokrájíme na menší kousky. Papriku rozpůlíme, zbavíme žeber a semínek a nakrájíme ji na proužky.

Na rozpáleném oleji usmažíme na mírném plameni cibuli, často mícháme. Až zežloutne, přidáme hlívu a za častého zamíchání ji osmažíme společně s cibulí. Během smažení ji osolíme, opepříme, okmínujeme, případně přidáme chilli.

Až hlíva viditelně zmenší svůj objem, posypeme ji mletou paprikou, promícháme a zalejeme vodou (cca 800 ml).

Pod pokličkou ji pomalu vaříme.

V hrnku rozkvedláme ve vodě mouku a po přibližně 15 minutách vaření hlívy vodu s moukou přilejeme do hrnce. Důkladně ji rozmícháme a přidáme i proužky papriky a majoránku.

Dále vaříme do změknutí hlívy dalších 15-20 minut, občas promícháme.

Až je hlíva uvařená příjemně na skus, guláš dochutíme solí, pepřem nebo mletou chilli papričkou.

Po odstavení z plotny vmícháme rozmačkaný česnek a máslo a už nevaříme.

Podáváme s chlebem, rýží nebo bulgurem.

Přidáno: 16.2.2019