Langoše
Ingredience
200 ml mléka, 5 lžic oleje, 3 lžičky soli, 1 lžička cukru, 100 g zakysané smetany, 500 g hladké mouky, 25 g čerstvého droždí
tuk na smažení (olej, omega, ... )
na potření: rozmačkaný česnek smíchaný s trochou oleje, kečup, strouhaný sýr
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme hladké měkké těsto (ručně nebo v pekárně) a necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 16 přibližně stejných kousků a utvoříme kulaté bochánky. Každý zmáčkneme naplacato a necháme chvíli na vále kynout.
V kastrolku zahřejeme tuk. Bochánek těsta uchopíme oběma rukama a roztáhneme na všechny strany aby vznikla tenká placka. Vložíme ji do rozpáleného oleje a z obou stran usmažíme dozlatova. Usmažené langoše odkládáme na papírové ubrousky.
Před podáváním potřeme rozmačkaným česnekem promíchaným s troškou oleje, kečupem a posypeme sýrem, případně můžeme použít jinou libovolnou oblohu podle zvyklostí.
Přidáno: 3.7.2013