Plněné papriky bez masa
Ingredience
4-6 paprik (podle velikosti)
do paprik: 150 g sojového granulátu, 2 menší vejce, 1 cibule, sůl, mletý pepř, drcená chilli paprička, 1 lžička hořčice, 1 malá mrkev, 1 malá petržel
na omáčku: 1 plechovka krájených rajčat, 1 cibule, 250 g propasírovaných rajčat (passata), 2 bobkové listy, po troše kuliček pepře a nového koření, 1 lžička oregana, 1 lžička cukru, špetka skořice, olej
Postup
Sojový granulát nasypeme do 1,5 litru osoleného zeleninového vývaru a povaříme 15 minut. Pak ho vylejeme na sítko a necháme okapat a vychladnout.
Z vychladlého granulátu trochu vymačkáme vodu a nasypeme ho do misky. Přidáme celá vejce, nadrobno posekanou cibuli, najemno nastrouhanou zeleninu, hořčici, osolíme, opepříme, případně přidáme trochu mleté chilli papričky (není nutné). Důkladně promícháme.
Z paprik odřízneme vršky se stopkou, opatrně vybereme žebra a semínka. Dutiny paprik naplníme sojovou směsí. Toto můžeme udělat klidně i den předem a naplněné papriky nechat přes noc v ledničce.
Dno pekáčku potřeme olejem a rozprostřeme na něj nahrubo posekanou cibuli. Na ni nalejeme rajčata z plechovky. Osolíme, opepříme, přidáme oregano, cukr, bobkové listy, pepř a nové koření.
Do tohoto základu naskládáme papriky, podlejeme troškou vody, pekáček přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme hodinu.
Upečené papriky a bobkové listy vyjmeme z pekáčku. Zbylý obsah rozmixujeme dohladka a přecedíme do kastrolu.
K přecezené omáčce přidáme passatu, špetku skořice, promícháme a 5 minut povaříme.
Upečené papriky podáváme s omáčkou a s bulgurem.
Přidáno: 1.9.2018