Šafránové rizoto
Ingredience
300 g kulatozrnné rýže, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, špetka šafránu, 1 litr zeleninového vývaru, 250 g cherry rajčátek, 200 g zeleného hrášku, pár snítek tymiánu, 20 g másla, 50 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř
Postup
Oloupanou najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji do zesklovatění.
Přisypeme rýži a za stálého míchání osmažíme až zbělá.
Vmícháme šafrán, zalijeme vínem a promícháme. Na mírném plameni pomalu vaříme, postupně doléváme vývar. Vývaru jenom tolik, aby byla rýže těsně ponořená. Teprve až se voda vsákne do rýže, přidáme další vývar. Občas promícháme. Toto opakujeme do změknutí rýže, asi 20-25 minut.
Až je rýže měkká, přisypeme hrášek a přepůlená rajčátka. Promícháme a necháme ještě asi 3 minuty povařit. Odstavíme.
Vmícháme máslo, nastrouhaný sýr a na kousky natrhaný tymián. Podle chuti dosolíme a opepříme.
Přidáno: 26.5.2010