Šoulet s hlívou ústřičnou

Ingredience

150 g ječných krup, 200 g zeleného hrachu, 300 g hlívy ústřičné, 4-5 cibulí (možno zkombinovat žlutou a červenou), 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 2 lžíce sušené majoránky, 5 stroužků česneku

Postup

Kroupy a hrách večer zalejeme studenou vodou (každé zvlášť). Druhý den z nich slijeme vodu a napustíme novou, cca 2 cm nad povrch krup/hrachu. Obojí uvaříme doměkka, kroupy 30 minut, hrách 45 minut.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější půlkolečka a na sádle osmažíme do změknutí. Pak přibližně polovinu cibule odebereme bokem.

Na zbylou cibuli nasypeme očištěnou, na kousky překrájenou hlívu, osolíme a za občasného zamíchání ji opečeme do zezlátnutí, trvá to asi 15 minut.

Z uvařených krup a hrachu slijeme přebytečnou vodu a smícháme je ve větší míse. Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a důkladně promícháme.

Nakonec vmícháme opečenou hlívu.

Směs urovnáme do pekáčku a na povrch rozprostřeme odloženou cibuli.

Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a zapečeme dozlatova, asi půl hodiny.

Podáváme s čerstvou nebo naloženou zeleninou.

Přidáno: 8.5.2018