Šoulet s hlívou ústřičnou
Ingredience
150 g ječných krup, 200 g zeleného hrachu, 300 g hlívy ústřičné, 4-5 cibulí (možno zkombinovat žlutou a červenou), 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 2 lžíce sušené majoránky, 5 stroužků česneku
Postup
Kroupy a hrách večer zalejeme studenou vodou (každé zvlášť). Druhý den z nich slijeme vodu a napustíme novou, cca 2 cm nad povrch krup/hrachu. Obojí uvaříme doměkka, kroupy 30 minut, hrách 45 minut.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější půlkolečka a na sádle osmažíme do změknutí. Pak přibližně polovinu cibule odebereme bokem.
Na zbylou cibuli nasypeme očištěnou, na kousky překrájenou hlívu, osolíme a za občasného zamíchání ji opečeme do zezlátnutí, trvá to asi 15 minut.
Z uvařených krup a hrachu slijeme přebytečnou vodu a smícháme je ve větší míse. Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a důkladně promícháme.
Nakonec vmícháme opečenou hlívu.
Směs urovnáme do pekáčku a na povrch rozprostřeme odloženou cibuli.
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a zapečeme dozlatova, asi půl hodiny.
Podáváme s čerstvou nebo naloženou zeleninou.
Přidáno: 8.5.2018