Bramborová kaše s rozmarýnem a nivou

Ingredience

800 g brambor, sůl, kmín, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu, 2-3 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 200 ml smetany na vaření, trochu mléka, 100 g sýru niva, pár snítek rozmarýnu

Postup

Rozmarýn a oloupaný česnek nakrájíme na drobné kousky. Rozpustíme 3 lžíce másla a smícháme s rozmarýnem a česnekem.

Brambory oloupeme, rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky a uvaříme ve slané vodě se špetkou kmínu doměkka.

Z uvařených brambor slejeme vodu a šťouchadlem je rozmačkáme na kaši. Vmícháme máslo s rozmarýnem a česnekem, podle chuti pepře, teplou smetanu a rozdrobenou nivu (2 lžíce si necháme bokem).

Vidličkou nebo šlehačem vymícháme hladkou kaši. Je-li příliš hustá, zředíme ji horkým mlékem.

Hotovou kaši urovnáme do mísy (nebo rovnou rozdělíme na talíře), posypeme odloženým zbytkem nivy, a pokropíme zbylým rozpuštěným máslem. Ozdobíme snítkou rozmarýnu.

Kaši můžeme podávat jako přílohu k masu, nebo konzumovat samotnou s oblíbeným zeleninovým salátem.

Přidáno: 25.7.2019