"Zelí" z červené řepy
Ingredience
1 kg červené řepy, 3 lžíce oleje, 2 cibule, sůl, mletý pepř, drcený kmín, cukr, 2-3 lžíce octa, 2 lžíce žitného kvásku (nebo hladké mouky)
Postup
Řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm usmažíme do zezlátnutí.
Pak na ni nasypeme nastrouhanou řepu.
Osolíme ji, opepříme, okmínujeme a přidáme asi lžíci cukru. Všechno promícháme, podlejeme cca 300 ml vody a pod pokličkou uvaříme do změknutí, asi 45 minut.
Kvásek (kdo nemá, tak mouku) důkladně rozmícháme v půl hrnku vody.
Až je řepa měkká, přilejeme k ní kvásek, promícháme a necháme ještě 2-3 minuty povařit (pokud místo kvásku použijeme mouku, povaříme aspoň 15 minut).
Nakonec "zelí" podle chuti dosolíme, okyselíme a osladíme.
Přidáno: 21.12.2019