Bylinkový kapr na cuketě
Ingredience
4 porce kapra, 80 ml oleje, sůl, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl, 500 ml kefíru, bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, oregano, ...)
příloha (na 1 porci): 1 mladá cuketa, 1 cibule, sůl, drcený kmín, čerstvé oregano, 3-4 cherry rajčátka, olivový olej
Postup
Omyté a osušené kousky kapra naložíme na 1-2 hodiny do kefíru.
Olej smícháme s česnekem, paprikou, kmínem, tymiánem a trochou soli.
Po vyjmutí ryby z kefíru ji necháme okapat, osušíme a naskládáme do pekáčku. Ze všech stran ji potřeme kořeněným olejem a přidáme pár bylinek.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°. Po 20 minutách porce převrátíme kůží nahoru a dopečeme do zezlátnutí kůže.
Příloha: cuketu nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme na kousky. Na troše oleje osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme, okmínujeme a za častého míchání dusíme ve vlastní šťávě. Po 3-4 minutách přidáme rajčátka nakrájená na čtvrtky a dusíme ještě 2-3 minuty. Na závěr můžeme vmíchat čerstvé oregano.
Přidáno: 19.8.2015