Líčka v cibulovém lůžku

Ingredience

1 kg hovězích líček, 4-5 cibulí, 3-4 stroužky česneku, 100 g slaniny, sůl, drcený kmín, majoránka, 2 lžíce oleje
dušená mrkev: 1 cibule, 600 g mrkve, 1 lžička kurkumy, špetka drceného kmínu, sůl, olivový olej
celerové hranolky: 1 celer, olej, sůl

Postup

Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nahrubo na kostičky, česnek na tenké plátky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.

Na trošce oleje osmažíme cibuli se slaninou do zezlátnutí, ke konci smažení vmícháme česnek.

Obsah pánve přemístíme do pekáče.

Očištěná líčka opečeme ze všech stran prudce do zatažení. Osolíme, okmínujeme, posypeme majoránkou a uložíme na cibuli v pekáči.

Podlijeme hrnkem horké vody, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 140-150°C. Pomalu pečeme 3-4 hodiny do změknutí.

Podáváme s dušenou mrkví a celerovými hranolky.

Mrkev: na troše olivového oleje osmahneme cibuli pokrájenou na čtvrtkolečka do zesklovatění. Přidáme na kousky nakrájenou mrkev (na kolečka, na kostičky, ... jak kdo chce), kurkumu, kmín, osolíme, promícháme a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou dusíme asi 20 minut.

Hranolky: oloupaný celer nakrájíme na hranolky. Nasypeme je do rozpáleného osoleného oleje a smažíme do požadované barvy a konzistence (cca 10 minut).

Líčka v cibulovém lůžku
Líčka v cibulovém lůžku
Líčka v cibulovém lůžku

Přidáno: 23.5.2015