Chléb se šalvějí a semínky
Ingredience
těsto: 320 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké mouky, 200 g chlebové mouky pšeničné tmavé, 21 g čerstvého droždí (půl kostičky), 1 lžíce posekaných šalvějových lístků, 2 lžíce směsi semínek (slunečnicová, piniová, dýňová)
na povrch: olivový olej, šalvějové lístky, 3 posekané stroužky česneku
Postup
Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Příprava těsta. Pokud pekárnu nemáme, zpracujeme ručně, nejdříve vařečkou a pak na vále rukama. Podle potřeby můžeme přidat mouku.
Až těsto vykyne na dvojnásobný objem, rozdělíme je na poloviny.
Z každé části vytvarujeme bochník, který rozmáčkneme na placku. Obě položíme na plech s papírem na pečení, který jsme lehce potřeli olejem.
Placky necháme půl hodiny na plechu kynout. Pak do nich naděláme prstem nebo koncem vařečky hluboké dírky.
Potřeme je olivovým olejem, posypeme lístky šalvěje a kousky česneku.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme (cca 25-30 minut). Hotový chléb zní na poklep dutě.
Přidáno: 9.10.2010