Chleba z chleba

Ingredience

375 ml vody nebo světlého piva, 150 g chleba (cca 3 krajíčky), 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 250 g hladké mouky, 150 g žitné chlebové mouky, 100 g pšeničné chlebové mouky, 20 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička kmínu

Postup

Do nádoby pekárny nalijeme vodu, rozdrobíme chleba a necháme promíchat asi 5 minut. Vypneme, přidáme sůl, cukr, ocet, olej, kmín a mouku. Do mouky uděláme důlek do kterého nasypeme nebo rozdrobíme droždí. Zapneme program Příprava těsta. Kdo nemá pekárnu, může vymíchat ručně.
Po 40 minutách kynutí těsto vyklopíme na vál, zformujeme šišku a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Nakynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s papírem a hned vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme. Upečený chleba musí znít na poklep dutě.
Před zapnutím trouby vložíme na dno malý kastrůlek s vodou.

Chleba z chleba
Chleba z chleba
Chleba z chleba
Chleba z chleba

zdroj: www.toprecepty.cz

Přidáno: 29.1.2010