Chleboplacky

Ingredience

60 ml mléka, 200 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 6 lžic oleje, 100 g žitné chlebové mouky, 400 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička kmínu, 0,5 lžičky chlebového koření

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké husté těsto, ručně nebo v domácí pekárně, a necháme pořádně nakynout.

Vykynuté rozdělíme na čtvrtiny. Z každého kousku vytvarujeme kulatý bochánek a rozmáčkneme na placku.

Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme znovu nakynout (asi půl hodiny).

Na několika místech propíchneme vidličkou, potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách ztlumíme na 210°C a dopečeme (celkem asi 20 minut). Hotové musí na poklep znít dutě. Ihned po vytažení z trouby znovu potřeme vodou.

Chleboplacky
Chleboplacky
Chleboplacky

Přidáno: 15.5.2010