Cibulový chléb
Ingredience
500 ml vody, 4 lžíce mléka, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 800 g hladké mouky, 2 lžičky kmínu, 1 kostička (42 g) droždí
3 velké cibule + 2 lžíce oleje
na potírání: 0,5 hrnku vody, 1 lžíce octa
Postup
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova a necháme zchladnout.
Do pekárny vložíme v uvedeném pořadí ostatní suroviny a zapneme program Příprava těsta.
Po zvukovém signálu přidáme osmaženou cibuli.
Až těsto pořádně nakyne, vyndáme ho z pekárny na vál. Pokud kyne rychle a vypadá to, že "vyleze" z pekárny, můžeme ji vypnout dřív.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Z každé vytvarujeme šišku a položíme na plech vyložený papírem na pečení.
Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
Mezitím zahřejeme troubu na 250°C.
Chleby potřeme octovou vodou a vložíme do trouby.
Po 5 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme dalších 40 minut.
Každých 10 minut chléb potřeme octovou vodou a po vyndání z trouby také.
Krájíme až po vychladnutí.
Přidáno: 29.10.2010