Indický chléb Naan
Ingredience
500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 250 ml mléka, 1 vejce
kousek másla
Postup
Navážíme mouku a z naváženého množství odebereme trochu bokem (necelou kompotovou misku).
Mouku promícháme se solí a cukrem. Přilijeme mléko a celé vejce.
Promícháme. Až se tekutina vsákne do mouky, poprášíme lehce vál částí odložené mouky a vyklopíme obsah mísy.
Rukama důkladně propracujeme hladké vláčné těsto. Podle potřeby podsypáváme odloženou moukou, není nutné využít všechnu.
Do trouby vložíme prázdný plech a zapneme ji na 250°C.
Vypracované těsto rozdělíme na 6 stejných kousků a zformujeme kulaté bochánky. Přikryjeme utěrkou nebo sáčkem, aby neosychaly.
Dva bochánky rozválíme nebo rukama roztáhneme na velké placky a položíme na papír na pečení (předem ustřižený podle velikosti plechu).
Až je trouba pořádně rozpálená, vytáhneme z ní horký plech, rychle na něj nasuneme papír s plackami a vrátíme do trouby. Placky pečeme asi 7-8 minut, hotové budou nafouknuté a na povrchu budou mít tmavé fleky.
Upečené placky sesuneme i s papírem z plechu a vyměníme je za další papír s připravenými plackami (rozválíme zatímco se první placky pečou).
Placky hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.
Přidáno: 18.3.2016