Malý obyčejný chléb

Ingredience

250 g hladké mouky, 250 g žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 340 ml vlažné vody, 15 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 1 lžíce octa

Postup

Do trochy vlažné vody rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Počkáme cca 10 minut, až droždí vzejde.

V míse promícháme obě mouky se solí a kmínem.

Přidáme kvásek, zbytek vody, ocet a vypracujeme těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme půl hodiny odpočinout.

Pak je vyklopíme na pomoučený vál, rukama propracujeme a zformujeme bochníček.

Uložíme ho do ošatky (pokud použijeme plastovou, vytřeme ji olejem, slaměnou vysypeme moukou), přikryjeme utěrkou a necháme pořádně nakynout.

Do trouby vložíme plech a zapneme na 250°C. Až je trouba vyhřátá, chleba z ošatky opatrně vyklopíme na papír na pečení a i s papírem přetáhneme na rozpálený plech v troubě.

Po 8 minutách ztlumíme na 200°C a pečeme dalších 25-30 minut.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Přidáno: 26.3.2017