Mánkovy jogurtové chlebánky

Ingredience

750 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné celozrnné mouky, 1 vrchovatá lžíce drceného kmínu, 1 rovná lžíce soli, 1/2 sáčku sušeného droždí, 200 ml bílého jogurtu, 250 ml mléka, 2 vejce

Postup

Do mísy přesijeme obě mouky (aby se mouka provzdušnila) a promícháme. Část mouky oddělíme (asi pětinu). Do zbytku přidáme droždí, jogurt, sůl a vajíčka, zalijeme mlékem a vypracujeme nelepivé těsto. Napřed v míse smícháme vařečkou a pak na vále rukama, podle potřeby přidáváme odloženou mouku, kterou používáme i na podmoučení. Není nutno zapracovat ji do těsta všechnu, různé druhy mouky sají tekutinu různě (případný zbytek schováme na příště). Vypracování těsta můžeme svěřit i domácí pekárně. Hotové těsto vložíme do velkého mikrotenového sáčku, který jen lehce zatočíme, a dáme do lednice kynout do druhého dne. Je vhodné sáček s těstem postavit do mísy, protože těsto hodně zvětší svůj objem. Z těsta utvoříme pomoučenýma rukama bochánky libovolné velikosti či tvaru, dáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme vodou a posypeme semínky (kmín, sezam, mák,...co kdo rád). Na plechu necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách ztlumíme na 180°C a na dno trouby postavíme malý kastrůlek s vodou. Pečeme do zezlátnutí povrchu, doba záleží na velikosti bochánků. Chceme-li měkčí kůrku, můžeme bochánky ihned po vytažení z trouby znovu potřít vodou.
Těsto v lednici vydrží pět až sedm dní, takže každý den odebereme potřebné množství a upečeme si jen tolik, kolik spotřebujeme.

Mánkovy jogurtové chlebánky
Mánkovy jogurtové chlebánky
Mánkovy jogurtové chlebánky
Mánkovy jogurtové chlebánky
Mánkovy jogurtové chlebánky

zdroj: Mánkův "Rybí restaurant" ( manek.bloguje.cz/index.php )

Přidáno: 4.1.2008