Pivní chléb z trouby

Ingredience

300 ml světlého piva, 150 g žitné mouky, 350 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička chlebového koření, 1 lžička kmínu, 2 lžičky sušeného droždí

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto vařečkou v míse nebo pomocí domácí pekárny a necháme nakynout.

Na vále nakynuté těsto znovu propracujeme, zformujeme šišku a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a znovu necháme pořádně nakynout.

Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení, ometeme přebytečnou mouku, potřeme slanou vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Po 10 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme (asi 40 minut). Upečený chléb musí znít na poklep dutě.

Během pečení můžeme občas potřít slanou vodou, totéž uděláme ihned po vytažení hotového chleba z trouby.

Pivní chléb z trouby
Pivní chléb z trouby
Pivní chléb z trouby
Pivní chléb z trouby
Pivní chléb z trouby

Přidáno: 15.1.2013