Plecovník
Ingredience
těsto: 1 lžíce kvásku, 150 g žitné chlebové mouky + 150 g vody
po 10-12 hodinách: 350 ml světlého piva, 100 g žitné celozrnné mouky, 400 g pšeničné chlebové mouky, 3 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1 lžíce oleje
dále: dva kusy prorostlého uzeného masa po cca 500 g
Postup
Kvásek dobře rozmícháme s vodou a moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě 10-12 hodin kvasit.
Pak přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké těsto. Přikryté utěrkou ho necháme 2-3 hodiny nakynout.
Nakynuté těsto rozpůlíme. Na pomoučeném vále roztlačíme každou polovinu rukama na placku. Na ni položíme kus uzeného, zabalíme a okraje pevně spojíme.
Naplněný bochník uložíme do moukou vysypané ošatky, nebo ho můžeme rovnou položit na plech s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a znovu necháme asi 2 hodiny kynout.
Nakynutý chléb vložíme do trouby (oba dva na jednom plechu) vyhřáté na 250°C. Po 10 minutách ztlumíme troubu na 200°C a dopečeme si 30 minut.
Krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe až další den.
Přidáno: 17.6.2017