Podmáslový chléb s omládkem
Ingredience
omládek: 100 ml kysaného podmáslí, 100 ml vody, 15 g sladěnky, 10-12 g čerstvého droždí, 250 g hladké mouky
dále: 200 ml podmáslí, 100 g žitné celozrnné mouky jemné, 270-290 g hladké mouky, 3 lžičky drceného kmínu, 2,5 lžičky soli
Postup
Suroviny na omládek důkladně promícháme a necháme 45 minut kynout.
Pak přidáme ostatní, vypracujeme (ručně, v pekárně, v robotu) těsto a necháme nakynout.
Vykynuté těsto na vále propracujeme, zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Necháme znovu nakynout.
Nakynutý bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po deseti minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme asi 40 minut.
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 27.6.2015