Rychlý špaldový chleba
Ingredience
2 hrnky špaldové celozrnné mouky, 0,75 hrnku hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 2 lžičky instatního droždí, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 2 lžíce oleje, další mouka na podsypávání
1 hrnek - 250 ml
Postup
V míse robota promícháme špaldovou mouku, půl hrnku hladké mouky, droždí, cukr a sůl.
Za stálého míchání přilijeme teplé mléko, přidáme vejce, olej a nakonec zbylého čtvrt hrnku mouky. Necháme chvíli promíchat.
Pak těsto (poměrně řídké a lepivé) vyklopíme na pomoučený vál, poprášíme moukou a propracujeme. Podle potřeby podsypáváme, ale snažíme se nepřidávat mouky zbytečně moc.
Vypracujeme kulatý bochánek a přikrytý utěrkou necháme 10 minut odpočinout.
Pak těsto rukama rozmačkáme na placku, srolujeme a vložíme do vymazané chlebíčkové formy.
Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 35-45 minut.
Po upečení chleba vyjmeme z formy a na mřížce necháme vychladnout.
zdroj: www.jennycancook.com
Přidáno: 16.4.2016