Škvarkový chléb
Ingredience
350 g vlažné vody, 15 g droždí, 300 g hladké mouky, 200 g žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 1 plná lžíce octa, 130 g drobných škvarků
Postup
Do mísy robota nalejeme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí. Přidáme obě mouky, sůl, kmín, ocet a necháme vypracovat hladké těsto, 10-15 minut.
Asi minutu před koncem hnětení přisypeme škvarky (větší škvarky překrájíme na malé kousky).
Těsto v míse lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.
Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, rukama krátce propracujeme, zformujeme bochánek a uložíme ho do ošatky vysypané hladkou moukou. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout 50 minut.
Asi 15 minut před koncem kynutí vložíme do trouby zapékací mísu i s poklicí a troubu zapneme na 250°C.
Nakynuté těsto opatrně přemístíme do rozpálené formy, přiklopíme a dáme do trouby.
Po 20 minutách odebereme z formy poklici, troubu ztlumíme na 200°C a pečeme dalších 20 minut.
Upečený chléb přemístíme z formy na mřížku, kde ho necháme vychladnout.
Přidáno: 3.12.2024