Směsný chlebík

Ingredience

125 g polohrubé pšeničné mouky, 125 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté, 125 g celozrnné žitné mouky jemně mleté, 1 lžička soli, 125 ml mléka, 125 ml vody, 20 g čerstvých kvasnic, 10 g sušeného kvásku

Postup

Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Mouky a sušený kvásek smícháme, osolíme, přilijeme vodu a vzešlý kvásek z mléka a kvasnic. Vypracujeme tuhé těsto a necháme ho pořádně vykynout. Pak znovu na pomoučeném vále důkladně propracujeme, vytvoříme podlouhlý bochník, poprášíme ho moukou a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na povrchu vytvoříme ostrým nožem několik zářezů, přikryjeme ho utěrkou a necháme ještě dvacet minut kynout. Pak chléb vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 50 - 60 minut. Hned po upečení bochník důkladně potřeme vodou a zabalíme do utěrky.
Máme-li domácí pekárnu, můžeme ji nechat zpracovat těsto.

Směsný chlebík
Směsný chlebík
Směsný chlebík

Přidáno: 22.11.2007