Snadný chléb bez hnětení
Ingredience
3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 0,5 lžičky instantního droždí, 2 hrnky vody, 1 lžička octa
celý kmín na posypání
Postup
Ve větší míse smícháme mouku se solí, kmínem a droždím.
Přilijeme vodu, ocet a krátce promícháme, až se všechna voda vsákne do mouky. Víc zbytečně nemícháme.
Těsto poprášíme moukou a mísu přikryjeme utěrkou nebo poklicí a necháme v pokojové teplotě stát 12-18 hodin.
Po uplynutí uvedené doby těsto krátce promíchneme vařečkou a znovu poprášíme moukou. Necháme dalších 30 minut odpočinout.
Zatím do trouby vložíme skleněnou zapékací mísu i s pokličkou (můžeme nahradit jakoukoliv jinou nádobou vhodnou do trouby), zapneme na 230°C a necháme pořádně rozehřát.
Po půl hodině těsto z mísy stěrkou vyhrneme do rozpálené nádoby z trouby a povrch posypeme kmínem. Přikryjeme rozpáleným víkem a vložíme do trouby.
Po 30 minutách víko odstraníme a dopečeme dalších cca 20 minut.
Že je chleba upečený poznáme tak, že při poklepání zní dutě.
Upečený chléb položíme na mřížku a necháme vychladnout.
zdroj: www.toprecepty.cz
Přidáno: 8.1.2017