Sýrový chléb s rozmarýnem
Ingredience
170 g celozrnné žitné mouky, 170 g hladké pšeničné mouky, 2 lžíce másla, 1 lžička sádla, 1 menší nebo půl velké cibule, 250 ml mléka, 60 ml vody, 1 lžička sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžíce cukru, 1 lžíce lněných semínek, 3-4 snítky čerstvého rozmarýnu, 120 g tvrdého uzeného sýra
Postup
Cibuli pokrájíme nadrobno a osmahneme na lžičce sádla dorůžova. Přidáme máslo a odstavíme, aby se máslo jenom rozteklo.
Sýr nakrájíme na drobné kostičky, rozmarýn posekáme nadrobno.
V míse smícháme mouku s droždím, cukrem, solí, semínky a rozmarýnem. Přidáme mléko, vodu a částečně zchladlý obsah pánve. Vařečkou vypracujeme řídké lepivé těsto. Přisypeme sýr a důkladně vařečkou zapracujeme.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě dvě hodiny kynout. Pak je přemístíme do sádlem vymazané libovolné formy a přikryté necháme kynout další hodinu.
Pečeme při 190°C asi 40 minut.
Přidáno: 10.4.2010