Toustový celozrnný chléb se semínky

Ingredience

450 g celozrnné špaldové hladké mouky, 2 rovné lžičky soli, 30 g změklého másla, 300 ml vlažné vody, 20 g čerstvého droždí, 3 lžíce slunečnicových semen

2 lžíce oleje na potření, kousek másla na vymazání formy

Postup

Do mísy nasypeme mouku, osolíme a přidáme máslo. Rukama ho zapracujeme do mouky (jako když děláme drobenku), aby v mouce nezůstaly velké kousky másla.

V troše vody (z odměřených 300 ml) rozmícháme droždí do úplného rozpuštění.

V mouce vyhloubíme důlek, nalejeme do něho vodu s droždím i zbytek čisté vody a vypracujeme hladké měkké těsto (vařečkou nebo robotem). Až je hladké a hebké, přidáme semínka a zapracujeme je do těsta.

Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a ještě ho rukama pořádně propracujeme.

Vrátíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout, až zdvojnásobí objem.

Chlebíčkovou formu (30x11x7cm) vymažeme máslem, můžeme i vysypat semínky.

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, a rukama ho roztáhneme na obdélník stejně široký jako je forma. Srolujeme ho jako roládu a vložíme do formy spojem dolů. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout do zdvojnásobení objemu.

Nakynuté těsto potřeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 15 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších 20 minut. Pokud povrch rychle tmavne, přikryjeme chléb alobalem.

Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Přidáno: 26.9.2024