Toustový chléb
Ingredience
500 g hladké mouky, 10 g soli, 30 g změklého másla, 300 ml vlažné vody, 20 g čerstvého droždí
1 vejce na potření, kousek másla na vymazání formy
Postup
Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme máslo. Rukama ho zapracujeme do mouky (jako když děláme drobenku), aby v mouce nezůstaly velké kousky másla.
V troše vody (z odměřených 300 ml) rozmícháme droždí do úplného rozpuštění.
V mouce vyhloubíme důlek, nalejeme do něho vodu s droždím i zbytek čisté vody a vypracujeme hladké měkké těsto (vařečkou nebo robotem).
Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a ještě ho rukama pořádně propracujeme.
Vrátíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout, až zdvojnásobí objem.
Chlebíčkovou formu (30x11x7cm) vymažeme máslem.
Nakynuté těsto rozkrojíme na dvě stejné části. Každou rozválíme na obdélník o délce formy a smotáme jako roládu. Obě roličky položíme vedle sebe spojem dolů na dno vymazané formy. Přikryjeme ji utěrkou a necháme znovu kynout do zdvojnásobení objemu.
Nakynuté těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 15 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších 20 minut. Pokud povrch rychle tmavne, přikryjeme chléb alobalem.
Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
zdroj: www.kublanka.cz
Přidáno: 29.12.2019