Toustový chléb

Ingredience

500 g hladké mouky, 10 g soli, 30 g změklého másla, 300 ml vlažné vody, 20 g čerstvého droždí

1 vejce na potření, kousek másla na vymazání formy

Postup

Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme máslo. Rukama ho zapracujeme do mouky (jako když děláme drobenku), aby v mouce nezůstaly velké kousky másla.

V troše vody (z odměřených 300 ml) rozmícháme droždí do úplného rozpuštění.

V mouce vyhloubíme důlek, nalejeme do něho vodu s droždím i zbytek čisté vody a vypracujeme hladké měkké těsto (vařečkou nebo robotem).

Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a ještě ho rukama pořádně propracujeme.

Vrátíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout, až zdvojnásobí objem.

Chlebíčkovou formu (30x11x7cm) vymažeme máslem.

Nakynuté těsto rozkrojíme na dvě stejné části. Každou rozválíme na obdélník o délce formy a smotáme jako roládu. Obě roličky položíme vedle sebe spojem dolů na dno vymazané formy. Přikryjeme ji utěrkou a necháme znovu kynout do zdvojnásobení objemu.

Nakynuté těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 15 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších 20 minut. Pokud povrch rychle tmavne, přikryjeme chléb alobalem.

Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

zdroj: www.kublanka.cz

Přidáno: 29.12.2019