Vesnický chléb

Ingredience

50 g žitného kvásku, 220 g vody, 1 lžička cukru, 2 lžičky oleje, 2 lžičky drceného kmínu, 130 g podmáslí, 100 g pšeničné celozrnné jemné mouky, 200 g žitné chlebové mouky, 200-250 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce otrub

Postup

Večer smícháme vodu, žitnou mouku a kvásek. Zakryté necháme pracovat 10-12 hodin.

Ráno přidáme ostatní suroviny a vypracujeme nepříliš tuhé těsto, spíše řidčí. Poprášíme ho moukou a necháme 2-3 hodiny kynout.

Nakynuté těsto znovu propracujeme, vytvarujeme šišku a vložíme do ošatky vysypané směsí mouky a otrub. Přikryté utěrkou necháme znovu nakynout.

Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme (30-35 minut).

Vesnický chléb
Vesnický chléb
Vesnický chléb
Vesnický chléb
Vesnický chléb
Vesnický chléb

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 22.3.2015