Celozrnný kváskový chleba
Ingredience
1 lžíce žitného kvásku, 150 g celozrnné žitné mouky, 150 g vody
po 10-12 hodinách: 300 ml vody, 80 g celozrnné žitné mouky, 400 g špaldové celozrnné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu
Postup
Kvásek důkladně promícháme s vodou a žitnou moukou. Přikryté necháme v pokojové teplotě kvasit 10-12 hodin.
Pak přidáme všechno ostatní a vypracujeme těsto. Pod utěrkou necháme kynout 2-3 hodiny.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu lehce propracujeme, zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Znovu přikryjeme a necháme 2-3 hodiny kynout.
Nakynutý chleba opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení, na povrchu nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C.
Po 10 minutách ztlumíme na 210°C a dopečeme cca 30 minut. Hotový chleba zní při poklepání dutě.
Upečený chleba necháme na mřížce vychladnout.
Přidáno: 22.5.2016