Chléb s červenou řepou

Ingredience

60 g syrové červené řepy, 150 g žitného kvásku, 150 ml vody nebo zeleninové šťávy (z odšťavnňovače nebo koupené, použila jsem syrovátku), 5 g soli, po 0,5 lžičce drceného kmínu a fenyklu, 10 g oleje, 100 g hladké pšeničné mouky, 190 g pšeničné chlebové + další mouka na vál při vypracování těsta

Postup

Řepu najemno nastrouháme. Přidáme kvásek, vodu (zeleninovou šťávu, syrovátku), sůl a koření.

Dobře promícháme a přisypeme mouku. Vypracujeme těsto a necháme ho kynout celkem asi 6 hodin. Za 2-4 hodiny těsto vyndáme z nádoby, kde kynulo, a vytvarujeme bochník. Ten vložíme do misky vyložené utěrkou a vysypané moukou nebo do ošatky a necháme dokynout.

Opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme 30-40 minut. Upečený chléb musí znít při poklepání dutě.

Bochník můžeme péct i v remosce, asi 55 minut.

Místo řepy se dá použít i mrkev nebo dýně hokaido.

Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou
Chléb s červenou řepou

Tento a spoustu dalších zajímavých kváskových receptů najdete v knize Kvásková kuchařka Jany Berkové.

Přidáno: 20.7.2015