Denní chléb

Ingredience

30 g pravidelně krmeného kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody

po 10-12 hodinách: 200 g vody, 250 g pšeničné chlebové mouky, 100 g hladké mouky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky soli

Postup

Kvásek, mouku a vodu důkladně promícháme, přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kvasit.

Po 10-12 hodinách přidáme všechno ostatní a důkladně vymícháme těsto. Necháme ho 1,5-2 hodiny kynout.

Nakynuté těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený vál. Popřekládáme a necháme 20 minut odpočinout.

Pak zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout necelé tři hodiny (doba kynutí závisí na okolní teplotě).

Do trouby vložíme prázdný plech a zapneme ji na 220°C. Až je vyhřátá, nakynuté těsto opatrně z ošatky vyklopíme na plech s papírem na pečení, ometeme přebytečnou mouku a povrch chleba nařízneme. Pak ho rychle přetáhneme i s papírem na horký plech v troubě a poprášíme vodou. Ztlumíme na 200-210°C a pečeme 45-55 minut. Po 10 minutách ještě jednou orosíme.

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 3.8.2016