Jednoduchý kváskový chleba
Ingredience
100 g žitného kvásku, 150 g žitné celozrnné mouky, 450 g pšeničné celozrnné mouky (použila jsem grahamovou), 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 600 ml vlažné vody
Postup
Do mísy dáme kvásek. Zasypeme moukou, osolíme, okmínujeme a přilijeme vodu. Vařečkou důkladně promícháme.
Chlebíčkovou formu vymažeme sádlem a řídké těsto do ní vylijeme a rovnoměrně urovnáme.
Přikryjeme utěrkou a necháme 5-8 hodin kynout (doba kynutí záleží na okolní teplotě a na kvalitě kvásku).
Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po půl hodině povrch těsta poprášíme vodou z rozprašovače, troubu ztlumíme na 200°C a chleba dopečeme dalších 30-40 minut. Po upečení můžeme chleba znovu poprášit vodou.
Přidáno: 19.6.2016