Kváskové chlebánky

Ingredience

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek žitné celozrnné mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička celého kmínu, 1 lžíce kvásku, 1,5 hrnku vody

hladká mouka na podsypávání

Postup

Do mísy dáme kvásek, zasypeme moukou, osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou. Promícháme až se všechna voda vsákne do mouky, není třeba těsto dlouho míchat a propracovávat.

Mísu přetáhneme fólií a necháme cca 12 hodin v pokojové teplotě. Těsto hodně nabude a zřídne.

Těsto pomocí stěrky vyhrneme z mísy na pomoučený vál. Lehce ho poprášíme moukou a rukama roztáhneme na obdélník. Ten přeložíme podélně na třetiny a vzniklý pruh opět na třetiny. Přikryjeme mísou a necháme půl hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto rozkrájíme na 8 kousků (jde to dost špatně, těsto je řídké a lepí se, nedoporučuju pro prchlivé povahy). Každý kousek převalíme v mouce a zformujeme bochánek. Ukládáme je na plech s papírem na pečení.

Bochánky přikryjeme utěrkou a znovu necháme půl hodiny odpočinout.

Do trouby vložíme kastrůlek s vodou a necháme ji vyhřát na 250°C.

Bochánky na povrchu nařízneme žiletkou a plech vložíme do trouby. Ztlumíme na 220-230°C a upečeme dozlatova (asi 15 minut).

Přidáno: 5.2.2016