Kváskový chléb špaldový
Ingredience
rozkvas: 1 vrchovatá lžíce kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody
po 10-12 hodinách: 200 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 200 g vody
Postup
Kvásek promícháme s žitnou moukou a vodou, přikryjeme utěrkou a necháme přes noc kvasit.
Ráno kvásek přemístíme do mísy robota, přidáme vodu, špaldovou a pšeničnou mouku, sůl, kmín a necháme vypracovat vláčné nelepivé těsto (cca 10 minut).
Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme nakynout, trvá to 2-3 hodiny, záleží na teplotě okolí.
Nakynuté těsto vyškrábneme z mísy na pomoučený vál, popřekládáme je a na 20 minut přikryjeme utěrkou.
Potom zformujeme bochníček a uložíme ho do ošatky vysypané moukou. Opět ho přikryjeme utěrkou a necháme další asi 2 hodiny nakynout.
Do trouby vložíme zapékací mísu i s pokličkou, zapneme na 250°C a necháme zahřát. Až je trouba s mísou vyhřátá na maximum, vyndáme mísu, opatrně do ní vyklopíme těsto (podpíráme je rukou, aby prudce nespadlo), přikryjeme rozpálenou poklicí a vrátíme mísu do trouby.
Po 25 minutách pokličku odebereme, troubu ztlumíme na 210°C a chléb dopečeme dalších 25 minut.
Upečený chléb vyndáme z mísy, položíme ho na mřížku a necháme vychladnout.
Přidáno: 5.5.2018