Kváskový chleba

Ingredience

30 g kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 300 g pšeničné mouky chlebové nebo obyčejné hladké, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 350 ml vody

Postup

Tento chleba se peče v nádobě s víkem (litinový hrnec s pokličkou, zapékací skleněná mísa apod.).

Do mísy dáme mouku a promícháme se solí a kmínem. Přidáme vodu a kvásek. Vařečkou promícháme. Není třeba těsto dlouho zpracovávat, jakmile v míse není žádná suchá mouka, je hotovo.

Mísu přetáhneme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě stát 12-15 hodin. Těsto během té doby hodně nabude a zřídne.

Těsto stěrkou vyhrneme na pomoučený vál a necháme 15-20 minut odpočinout. Pak ho rukama roztlačíme na obdélník. Přeložíme ho na třetiny a vzniklý pruh opět na třetiny.

Připravíme si misku či jinou nádobu, tvarem trochu podobnou té, ve které budeme chleba péct. Vyložíme ji čistou utěrkou a tu posypeme moukou. Na posypanou utěrku vložíme poskládané těsto (můžeme ho rukama zformovat do žádaného tvaru) a přikryjeme přečnívajícími konci utěrky. Necháme kynout 2-3 hodiny.

Nádobu na pečení chleba vložíme i s víkem do trouby a zapneme ji na 230°C.

Až je trouba i nádoba v ní vyhřátá na tuto teplotu, nádobu z trouby opatrně vyndáme, překlopíme do ní chleba z utěrky, přikryjeme nahřátým víkem a vložíme do trouby.

Pečeme 30 minut, pak víko sundáme a chleba dopečeme dohněda bez pokličky. Že je chleba upečený poznáme tak, že při poklepání zní dutě.

Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.

Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba
Kváskový chleba

Přidáno: 28.8.2014