Kváskový cibulový chléb

Ingredience

70 g žitného kvásku, 100 g žitné celozrnné mouky, 300 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 5 lžic osmažené osušené cibule, 400 g vody

sádlo a semínka do formy

Postup

Do mísy dáme kvásek. Zasypeme moukou, osolíme, okmínujeme, přidáme cibuli a vodu.

Dobře promícháme vařečkou, vznikne řídké těsto.

Kastrol nebo jakoukoliv jinou nádobu vhodné velikosti vymažeme sádlem a vysypeme semínky (len, sezam, slunečnice, dýně, ...).

Těsto do formy urovnáme a přikryjeme pokličkou nebo utěrkou. Necháme 5-6 hodin kynout.

Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 250°C, ihned ztlumíme na 230°C a pečeme půl hodiny. Pak ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších 30-40 minut.

Upečený chléb vyklopíme z nádoby a na mřížce necháme vychladnout.

Přidáno: 4.7.2016