Kváskový se špaldovou moukou

Ingredience

40 g kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody

po 10-12 hodinách: 360 g syrovátky (nebo vody), 100 g žitné celozrnné mouky, 100 g špaldové celozrnné mouky, 400 g hladké mouky, 3 lžičky soli, 2 lžičky kmínu

Postup

Večer smícháme kvásek s vodou a moukou. Přikryjeme a necháme přes noc kvasit.

Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké těsto (rukama, robotem, v pekárně, ...). Kdo chce, může přidat 2 lžíce semínek (slunečnice, sezam, dýně, ...). Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme 2-2,5 hodiny kynout.

Pak těsto znovu krátce propracujeme, zformujeme do ošatky a necháme kynout další 2 hodiny.

Nakynuté těsto opatrně překlopíme na plech s papírem na pečení, nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po 10 minutách ztlumíme na 210°C a dopečeme (asi 30 minut).

Přidáno: 22.11.2015