Makový chleba z kvásku

Ingredience

200 g celozrnného pšeničného kvásku (živeného v poměru 1:1), 150 g pšeničné chlebové mouky, 150 g pšeničné hladké mouky, 1 lžička soli, 30 g nemletého máku, 15 g oleje, 2 lžičky melasy (medu, cukru, použila jsem sladěnku), 1 vejce nebo 50 ml vody, 80 g vody (mléka, podmáslí, použila jsem syrovátku)

Postup

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto (ručně, robotem).

Misku vyložíme čistou utěrkou, poprášíme moukou a vložíme těsto vytvarované do bochníčku. Přikryjeme a necháme kynout 5-6 hodin.

Nakynutý bochník z misky opatrně vyklopíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších cca 20 minut.

Chleba je možné péct i v remosce, v tom případě ho tam rovnou můžeme nechat nakynout a pak péct 30-40 minut.

Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku
Makový chleba z kvásku

Tento a spoustu dalších zajímavých kváskových receptů najdete v knize Kvásková kuchařka Jany Berkové.

Přidáno: 18.7.2015