Pivní kváskový chléb

Ingredience

2 lžíce žitného kvásku, 100 g vody, 30 g žitné chlebové mouky, 70 g celozrnné chlebové mouky
po 10-12 hodinách: 200 g piva, 80 g vody, 2 lžičky soli, 30 g žitné celozrnné mouky, 340 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce lněných semínek

Postup

Večer smícháme 2 lžíce kvásku s vodou a oběma druhy mouky. Přikryté necháme do rána pracovat.

Ráno přidáme všechno ostatní a umícháme (nejlépe v robotu) měkké lepivé těsto. Necháme 3-5 hodin kynout (záleží na teplotě, v létě v horku to může být i rychleji).

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a zformujeme do požadovaného tvaru. Vložíme do pomoučené ošatky nebo misky vyložené pomoučenou utěrkou, přikryjeme a necháme znovu pořádně nakynout.

Až je chléb nakynutý, vložíme do trouby prázdný plech a na dno hlubší starý plech a zapneme na 250°C.

Až je trouba vyhřátá, nakynutý chléb opatrně vyklopíme na větší prkénko s papírem na pečení. Ometeme přebytečnou mouku, nahoře nařízneme a chléb přesuneme i s papírem na rozpálený plech v troubě. Do starého plechu dole cákneme malý hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme.

Po 10 minutách zeslabíme na 200°C, plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu krátce vyvětráme od páry a chléb dopečeme dalších asi 25 minut.

Necháme vychladnout na mřížce, krájíme až po vychladnutí.

Pivní kváskový chléb
Pivní kváskový chléb
Pivní kváskový chléb
Pivní kváskový chléb
Pivní kváskový chléb
Pivní kváskový chléb

Přidáno: 6.8.2015