Pivní kváskový chléb
Ingredience
2 lžíce žitného kvásku, 100 g vody, 30 g žitné chlebové mouky, 70 g celozrnné chlebové mouky
po 10-12 hodinách: 200 g piva, 80 g vody, 2 lžičky soli, 30 g žitné celozrnné mouky, 340 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce lněných semínek
Postup
Večer smícháme 2 lžíce kvásku s vodou a oběma druhy mouky. Přikryté necháme do rána pracovat.
Ráno přidáme všechno ostatní a umícháme (nejlépe v robotu) měkké lepivé těsto. Necháme 3-5 hodin kynout (záleží na teplotě, v létě v horku to může být i rychleji).
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a zformujeme do požadovaného tvaru. Vložíme do pomoučené ošatky nebo misky vyložené pomoučenou utěrkou, přikryjeme a necháme znovu pořádně nakynout.
Až je chléb nakynutý, vložíme do trouby prázdný plech a na dno hlubší starý plech a zapneme na 250°C.
Až je trouba vyhřátá, nakynutý chléb opatrně vyklopíme na větší prkénko s papírem na pečení. Ometeme přebytečnou mouku, nahoře nařízneme a chléb přesuneme i s papírem na rozpálený plech v troubě. Do starého plechu dole cákneme malý hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme.
Po 10 minutách zeslabíme na 200°C, plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu krátce vyvětráme od páry a chléb dopečeme dalších asi 25 minut.
Necháme vychladnout na mřížce, krájíme až po vychladnutí.
Přidáno: 6.8.2015