Špaldový bochník s ořechy

Ingredience

1 plná lžíce kvásku, 100 g vody, 100 g celozrnné špaldové mouky

po 10-12 hodinách: 250 g syrovátky (možno nahradit vodou), 20 g změklého sádla, 50 g celozrnné špaldové mouky, 120 g žitné chlebové mouky, 250 g hladké mouky, 2 rovné lžičky soli, hrst vlašských ořechů

Postup

Večer smícháme kvásek s vodou a špaldovou moukou a přikryté necháme do rána při pokojové teplotě kvasit.

Ráno přidáme všechno ostatní kromě ořechů a důkladně vypracujeme hladké těsto.

Do hotového těsta zapracujeme rozlámané nebo posekané ořechy. Přikryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny nakynout.

Nakynuté těsto znovu propracujeme, zformujeme bochník a uložíme do pomoučené ošatky (nebo misky vyložené pomoučenou utěrkou). Znovu necháme 2-3 hodiny kynout.

Nakynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení. Ometeme mouku, nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.

Po 15 minutách ztlumíme na 175°C a dopečeme asi 40 minut.

Upečený bochník necháme vychladnout na mřížce, až potom krájíme.

Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

K tomuto receptu mě inspiroval recept na ořechové kolo z Kváskové kuchařky Jany Berkové.

Přidáno: 30.12.2015